Kostråd om fisk og annen sjømat

Kostråd: Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

Forskjellige typer fisk og fiskeprodukter

Rådet tilsvarer totalt 300–450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Slik følger du kostrådet

Fisk som middag

En middagsporsjon regnes som 150–200 gram. Fisk i fiskeprodukter som fiskekaker, fiskeboller og fiskegrateng inngår også i anbefalingen. Innholdet av fisk i fiskeprodukter kan variere fra 40–80 prosent.

Fisk som pålegg

Sild, makrell i tomat, fiskekaker, fiskepudding og kaviar er godt egnet som pålegg. En påleggsporsjon med fisk regnes som 25 gram. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.

Velg gjerne fiskeprodukter merket med Nøkkelhullet.

Helseeffekter av å spise fisk

Kostrådet om fisk er basert på nasjonal og internasjonal forskning, som konkluderer med at inntak av fisk, fiskeolje og lange flerumettede omega-3-fettsyrer (EPA, DHA) kan redusere risikoen for død av hjertesykdom.

Næringsstoffer i fisk og sjømat

  • Fisk er en god kilde til næringsstoffer som protein, vitamin B12, jod og selen.

  • Fisk, spesielt de halvfete fiskene som rødspette, steinbit og kveite og fete fisker som laks, makrell, sild, ørret, ål, kveite og sardiner er hovedkilde til de marine omega-3 fettsyrene i kostholdet. Tran er en annen viktig kilde til disse.

  • Fet fisk er også en kilde til vitamin D.

  • Mager fisk som torsk, sei, hyse, kolje og tunfisk er en særlig god kilde til jod.

Derfor anbefales det å inkludere både mager, halvfet og fet fisk i kostholdet.

Skalldyr og annen sjømat som reker, krabbe, kreps, blåskjell og kamskjell er ikke inkludert i de anbefalte to-tre porsjonene fisk. Disse matvarene inneholder lite fett, er rike på næringsstoffer som protein, B-vitaminer, kalsium, selen og jod, og kan gjerne inngå i et variert kosthold.