Kostråd om grove kornprodukter

Spis grove kornprodukter hver dag.

Korn og kornprodukter

Slik følger du kostrådet

​Velg brød og andre kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Bruk Nøkkelhullet og Brødskala'n som hjelpemidler.

Hvor mye grovt brød og fullkornsprodukter bør du spise?

De grove kornproduktene bør til sammen gi omtrent 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.

Den som er fysisk aktiv og har et høyt energiforbruk kan gjerne spise mer grove kornprodukter. Det er imidlertid ingen entydig dokumentasjon for hvor mye grove kornprodukter eller fullkorn som gir en optimal helsegevinst. Minst halvparten av det totale inntaket av kornprodukter bør være i form av fullkorn (altså helkorn).

Brød inneholder forskjellige mengder sammalt mel eller fullkorn etter hvor mye som er brukt i oppskriften. Vekten på brødskivene varierer med type brød og hvor tykke skiver man foretrekker, men en skive grovt brød veier gjerne rundt 40 gram.

Hva må du spise for å få i deg 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn?

Her er fire eksempler på hvordan du kan dekke denne mengden på en dag:

  • Fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i Brødskala'n.

  • Én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød.

  • Én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris.

  • To tallerkener havregrøt.

Nøkkelhullet stiller krav til både minimumsinnhold av kostfiber og sammalt mel (fullkorn), samt krav til maksimumsinnhold av fett, salt og sukker. Nøkkelhullsmerket brød skal inneholde minst 25 prosent fullkorn og knekkebrød minst 50 prosent fullkorn.

Helseeffekter av å spise grove kornprodukter

For mange er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Det er bra fordi grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter.

Kostrådet om grove kornprodukter er basert på nasjonal og internasjonal forskning, som konkluderer med at det å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer forebygge hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Grove kornprodukter kan også bidra til å holde vekten.

Kostfiber, folat, selen og energi er tatt med siden kornprodukter er en viktig kilde til disse næringsstoffene.

Det er hevdet at kornslag som spelt og bygg er sunnere enn andre kornslag. Dette er ikke bekreftet i vitenskapelige studier. Foreløpig er det ikke nok kunnskap til å kunne gi noen anbefalinger om at et bestemt kornslag er sunnere enn andre. kornslag.