Relevante rettigheter
Alle som bor i Norge har rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester. Dette betyr at du også har rett til nødvendig psykisk helsehjelp.
Fastlegen din vurderer hva du har behov for, og kan henvise deg videre til mer spesialiserte tjenester. Har du behov for øyeblikkelig psykisk helsehjelp skal du ta kontakt med den lokale legevakta.
Du har rett til å velge behandlingssted for alle planlagte undersøkelser og behandlinger. Har du fått en henvisning, kan du se ventetider for utvalgte behandlinger og få hjelp til å finne et behandlingssted her.
Retten til å være med og bestemme kalles brukermedvirkning. Du har rett til god og tilpasset informasjon om helse- og tjenestetilbudene du får, slik at du kan være med på å bestemme over behandlingen din. Du kan alltid be om å medvirke i hvordan ditt tjenestetilbud skal være.
Dersom du har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har du rett til å få utarbeidet en individuell plan. Planen skal bare utarbeides dersom du selv ønsker det.
Selv om du takker nei til en individuell plan skal du fortsatt få tilbud om en koordinator. Ved valg av koordinator skal dine ønsker vektlegges.
Les mer om rettighetene til individuell plan og koordinator.
Du har rett til å se hva som står i pasientjournalen din. Du har også rett til å få forklart ord og uttrykk som er vanskelige å forstå.
Du har også rett til å få vite hvem som har hatt innsyn i pasientjournalen din, og hvem som har fått utlevert opplysninger fra den.
Har du en psykisk lidelse, skal både undersøkelse og behandling i utgangspunktet skje frivillig. Tvangsinnleggelse eller andre former for tvang er bare tillatt når det er helt nødvendig, og loven stiller strenge krav til når tvang kan brukes.
Alle pårørende har rett til generell veiledning og informasjon når de henvender seg til helse- og omsorgstjenesten. Når pasienten har gitt tillatelse har du også rett til mer personlig informasjon om helsetilstanden deres og hva som står skrevet i journalen deres.
Du har rett til å klage dersom du mener at du ikke har fått oppfylt dine rettigheter som pasient, eller at du ikke har mottatt de helse- eller omsorgstjenestene du har krav på. Pårørende kan også ha klagerett.
Når du bruker de offentlige helsetjenestene i Norge kan du få dekket utgiftene dine.
Les mer om hvilke utgifter du får dekket og hvor mye du må betale i egenandel.