Pakkeforløp for psykiske lidelser hos barn og unge 6-12 år

Hvis du er veldig lei deg veldig lenge, eller har vonde tanker som ikke blir borte, kan det hende du trenger hjelp for å få det bedre. Da kan du få din egen heiagjeng som hjelper deg!

Følelser som å være redd, lei seg eller sint, er helt vanlige. Dette er følelser alle barn og voksne har av og til. Alle kan ha vonde tanker også.

​Noen ganger kan følelser og tanker bli veldig plagsomme. Hvis de plager oss mye og lenge, kan vi få det vanskelig på skolen, hjemme, når vi er med venner eller gjør andre ting. Hvis du har det sånn, kan det være at du og de voksne rundt deg trenger hjelp til å forstå det som skjer inni deg og til å finne ut hvordan du kan få det bedre.

Filmen under fins også på engelsk (YouTube).

Video om pakkeforløp for psykiske lidelser hos barn og unge

Henvisning betyr å be de på sykehuset om hjelp

De som jobber på sykehuset hjelper ikke bare de som har vondt i kroppen. De hjelper også barn og voksne som har plagsomme følelser og tanker. Legen din eller andre hjelpere kan sende en beskjed til sykehuset for å be om hjelp. I beskjeden står det hvem du er, hvordan livet ditt er og hva de tror plager deg. Hvis noen sender en slik beskjed om deg, vil den som sender den snakke med deg først.

Når de på sykehuset har lest beskjeden, finner de ut om du skal få hjelp av dem eller av andre. Ikke alle trenger hjelp på sykehuset. Mange kan for eksempel få god hjelp fra helsesykepleier eller en lærer.

Har de på sykehuset funnet ut at du skal få hjelp av dem, får du og foreldrene dine (eller de som har ansvar for deg) et brev om når dere skal komme dit første gang. På sykehuset vil det være en person som alltid vet hva som skjer, og som du kan spørre om det du lurer på.

Utredning betyr å finne ut hva som plager deg eller er vanskelig

For at de på sykehuset skal kunne hjelpe deg, må de først prøve å forstå hva som plager deg eller er vanskelig. Da vil de gjøre forskjellige ting sammen med deg for å finne ut hvorfor du har det sånn. De kan for eksempel:

 • snakke med deg og foreldrene dine
 • gi deg ark med spørsmål som du må svare på
 • gi deg oppgaver som du må løse, for eksempel med brikker, på ark eller på pc
 • se deg på skolen for å finne ut hvordan du har det der
 • undersøke deg og spørre om hva du kjenner i kroppen din når du har det vanskelig
 • eller de kan snakke med læreren din, helsesykepleier eller andre som kjenner deg

Noen av spørsmålene og oppgavene du får, synes du kanskje passer godt for deg, andre ikke. Det er fordi de brukes til veldig mange barn og unge, som kan ha forskjellige problemer. Hvis de på sykehuset har tenkt å snakke med andre enn foreldrene dine, skal de fortelle det til deg.

Hvor lang tid tar det?

Hvor mange samtaler, undersøkelser, spørsmål og oppgaver akkurat du må gjøre, vet de på sykehuset først når de blir bedre kjent med deg. Dere er ferdige når de vet hva som gjør ting vanskelig, hvordan du kan få hjelp og hvem som kan hjelpe. Vanligvis er dere ferdige når det har gått seks uker. Men har dere ikke funnet løsningen til da, kan de på sykehuset bruke mer tid (seks uker ekstra).

Behandling betyr å hjelpe deg for at du skal få det bedre

Hvis det er de på sykehuset som skal hjelpe deg når dere har funnet ut hva du trenger, starter det som kalles behandling. Behandling kan for eksempel være:

 • å snakke med deg alene, sammen med familien din eller med andre barn i en gruppe
 • å gjøre oppgaver sammen med noen fra sykehuset
 • at de voksne rundt deg får vite hvordan de kan hjelpe og støtte deg
 • eller at du får medisiner

Du og foreldrene dine vil være med å planlegge hva slags behandling du skal få. Sammen med de på sykehuset lager dere en plan for deg. Du får vite hva som skal skje og hvorfor. Du vil også bli spurt om du synes hjelpen virker. Hvis dere får hjelp fra andre enn de på sykehuset, kan det være lurt å ha møter med alle som hjelper dere samtidig. Sykehuset har bare slike møter hvis det er bra for deg og hvis du og foreldrene dine vil det.

Å få behandling betyr ikke alltid at det som er vondt eller vanskelig forsvinner. Noen ganger handler det om å lære seg lure triks som kan hjelpe når ting blir vanskelig.

Dine hjelpere og behandlere er din heiagjeng som alle vil at du skal få det best mulig. Da er det viktig at alle jobber sammen og vet hva de andre gjør.

Før hjelpen avsluttes skal dere snakke sammen om hvordan det har vært

Før behandlingen er ferdig skal du, foreldrene dine og de på sykehuset snakke sammen om:

 • hvordan du har hatt det når dere skulle finne ut hva som plager deg eller er vanskelig
 • hvordan du/dere synes det har vært å få hjelp

Det er viktig at de som jobber på sykehuset får høre hvordan det har vært. Da kan de lære av det dere forteller og bli enda bedre til å gi god hjelp.

Hvis du trenger mer hjelp, vil dere sammen finne ut hva du trenger og hvem som kan støtte dere fremover. Når du er ferdig på sykehuset vil det være legen din, helsesykepleier eller andre som følger med på hvordan du har det.